O żużlu z Kowalikiem: Poldem trzeba ulepszyć

PSB Gdańsk
Dziecięce eskorta w Gdańsku
21 lipca 2015
cieslak
Zdaniem trenera kadry: Szczypiemy Maćka, a on daje nam radość
21 lipca 2015
Show all

O żużlu z Kowalikiem: Poldem trzeba ulepszyć

gollob2

POLSKIZUZEL: Światowa czołówka odchodzi od polskiego tłumika. Tomasz Gollob mówi, że w wysokiej temperaturze to urządzenie się przegrzewa, bo droga ujścia spalin jest długa i kręta.

MIROSŁAW KOWALIK: Dlatego myślę sobie, że producent tłumika powinien pomyśleć nad nowymi rozwiązaniami technicznymi. Trzeba poprawić to co szwankuje, żeby ulepszyć produkt i uczynić go bardziej konkurencyjnym. Czas na pewno nie gra na korzyść Poldemu, bo King od lat jest liderem na rynku i cały czas przed do przodu. Jeśli w którymś momencie producent polskiego tłumika odpuści to zniknie z mapy. Nie ma co liczyć na jakieś chwile słabości Kinga, bo on już w przeszłości je miewał, ale zawsze szybko wychodził na prost.

POLSKIZUZEL: W tej chwili jest tak, że czołówka korzysta niemal wyłącznie z tłumików Kinga, natomiast w pierwszej i drugiej lidze polskiej Poldem ma połowę rynku zbytu.

MIROSŁAW KOWALIK: I to jest dobry wynik jak na debiut, ale absolutnie bym się tym nie zadowalał. Jak coś się nie nadaje do jeżdżenia w wysokiej temperaturze to trzeba to zmieniać. Jest takie przysłowie, że trzeba kuć żelazo póki gorąco.

POLSKIZUZEL: A może jest tak, że Poldem nie ma większych szans na rywalizację z konkurencją dopóki tunerzy nie spojrzą na nasz tłumik bardziej łaskawym okiem. To oni są od eksperymentowania i szukania rozwiązania, które poprawiłyby osiągi polskiego tłumika.

MIROSŁAW KOWALIK: W tym jest wiele prawdy, ale z tunerami jest tak, że oni patrzą na to, żeby zrobić interes. Im jest prościej wziąć pod obróbkę tłumik Kinga, bo to jest coś co znają i co łatwiej będzie im przystosować. Z Poldemem jest jednak trochę zachodu i trzeba w to włożyć więcej pracy. Nie należy jednak kapitulować. Trzeba z jednej strony naciskać i lobbować, a z drugiej szukać pomysłu na nową konstrukcję.

Dodaj komentarz

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube